Patronen doorbreken: Eng of een uitdaging?

Als jij oversteekt, kijk je dan ook eerst even naar links en dan naar rechts? Als je koffie zet, begin je dan met het kopje eronder te zetten en druk je dan op de knop? Als je naar een verjaardag gaat, start je dan met taart eten en feliciteer je dan de jarige? Juist we hebben allemaal zo onze gewoontes, patronen en structuren. Patronen hebben soms een negatieve lading, tegelijkertijd helpt het ons de dag door! Is dit herkenbaar? Waarom zouden we dan buiten onze patronen willen denken? Waarom patronen doorbreken?

Patronen: wat zijn dat?

Patronen doorbreken? Dan moet je eerst weten wat het is! Als je artistiek creatief bent, dan werk je vaak met je handen. Je ontwerpt iets wat er nog niet is, het ontstaat uit jouw handen. Een voorbeeld is een oma die een trui breit. Dit zou zij zomaar op de wilde gok kunnen doen, maar de meeste oma’s of andere breiers gebruiken een breipatroon. Zij volgen de structuren, kleuren en tellen hoeveel steken zij nog moeten maken. Het eindresultaat is een trui. Een patroon brengt je vaak van A naar B. Patronen zijn niet aangeboren, maar aangeleerd. Ooit probeer je iets uit, dat bevalt je en daardoor ga je het vaker doen. Of je vervult een rol, daar krijg je vaak complimenten over, en dit gedrag blijf je vertonen. Zo ontstaat er ineens een patroon. Het helpt je! Op deze manier hoef je niet elke dag het wiel opnieuw uit te vinden en dat brengt rust met zich mee. Je linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor deze aansturing. Dit deel richt zich op de logica. Dus wanneer iets werkt, zal je linkerhersenhelft niet aansturen om het anders te doen. In tegenstelling tot je rechterhersenhelft. Het werkt toch goed zo? Hoe meer jij jouw patroon volgt, hoe meer jij in je comfortzone zit. Immers, je bent gewend om de dingen te doen zoals je ze doet. Je probeert dus weinig nieuws uit en hobbelt lekker voort. Patronen doorbreken, nog even niet! Gelukkig tot dusver niks ergs.

Buiten een patroon denken: bol wol in de knoop?

Iedereen die wel eens over out of the box, creatief denken of flexibiliteit heeft gehoord, weet dat je buiten je patroon dient te treden. Patronen doorbreken dus! Maar waarom doen de meeste dat dan toch niet? Het is eng! Stel je voor wat je buiten je eilandje allemaal tegen kan komen! Het is onvoorspelbaar! Het vraagt vertrouwen in jezelf! Je moet in elke situatie, dus ook in een onbekende situatie, op jezelf durven vertrouwen. Het vraagt dus nogal iets van je. Zie jij dit als een uitdaging? Of (in breitermen) raakt jouw bol wol dan in de knoop? Je hebt hier namelijk zelf een keuze in!

Reactief | Proactief | Creatief

Jij kiest of nieuwe situaties je overkomen of dat jij zelf actie onderneemt. Als je reactief handelt, dan reageer je op een situatie. Je kijkt naar problemen en je ziet de zwakheden van anderen. In elke situatie afzonderlijk reageer jij vanuit je emotie of gemoedstoestand. Oorzaak en gevolg zijn voor jou niet altijd helder. Je beoordeelt een situatie per keer.

Wanneer je proactief bent, dan kijk je naar je eigen handelen. Wat kan je zelf anders doen? Hoe zou het nog beter kunnen? Welke kwaliteiten zou je kunnen inzetten? Je hebt zelf de keuze.

Want één ding is zeker, de wereld draait door en dat brengt veranderingen met zich mee. Als jij zelf kiest om je aan te passen, om buiten je patroon te denken, dan pak je jouw verantwoordelijkheid. Je bent in de positie waarin je mogelijkheden hebt en er niet voor jou gekozen wordt. Patronen doorbreken = lef hebben!

Als je op het niveau van creatief denken bent, dan creëer je zelf mogelijkheden en kansen. Je denkt in termen als: wat als alles zou kunnen… Stel dat alles lukt… hoe kan ik zoveel mogelijk manieren bedenken om … op te pakken? Situaties overkomen je niet, je realiseert je dat je zelf de keuze hebt en je bedenkt een manier hoe je ermee omgaat. Patronen doorbreken? Ja door creatief te denken!

Uit je comfortzone en dan?

Er zal een wereld voor je opengaan. Je ziet, voelt, ruikt, proeft en hoort nieuwe dingen. Dat is wellicht eventjes wennen. Het is namelijk anders dan anders. Je bent nu in de mogelijkheid om creatief te denken. Je hebt een vrije blik en je ziet kansen liggen. Jij staat aan het stuur, dus jij bepaalt zelf hoe ver je van jouw comfortzone gaat. En natuurlijk hoe vaak je terug keert. De ene keer zal je net buiten je cirkeltje kijken en de andere keer waag je een sprong in het diepe. Kortom het werkt bevrijdend, patronen doorbreken loont!

Heb lef, probeer uit en vertrouw op jezelf!

Wil je ontdekken hoe Patronen Doorbreken kan bijdragen aan jullie organisatie of team? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag mee!

Contact opnemen