Mindmappen: iedereen kan het!

Stel je voor je hebt zoveel aan je hoofd en daardoor ben je het overzicht kwijt. Of je gaat op vakantie en je hebt vijf to do lijsten liggen, waardoor je niet weet welke actie je eerst moet ondernemen. Of je krijgt gasten te eten en je benodigdheden zijn in verschillende winkels te koop.

Wellicht heb je al eens geprobeerd om alle dingen die in je hoofd opkomen overzichtelijk op een lijstje te zetten. Of je hebt je agenda volgeschreven met alle acties die je wilt doen op een dag.

Het lijken handige hulpmiddelen: agenda’s, lijstjes, roosters, aantekeningen etc. Maar is dit wel echt zo? Geven ze je echt overzicht? Is je hoofd leeg, zodat jij je kan focussen op wat je aan het doen bent? Of denk je toch nog aan alle taken en acties die op je lijstje staan? Heb je alle lijstjes altijd bij de hand of doe jij het digitaal? Gebruik je zowel digitale als fysieke lijstjes en hoe en wanneer streep je dan iets af? Of zit jouw hoofd zo vol dat je merkt dat je creativiteit je in de steek laat? Dat je juist veel moet doen, maar niet tot een actie komt?

Mindmappen zorgt voor meer plezier en resultaat

De makkelijkste manier om meer overzicht te creëren en je creatieve denkproces te stimuleren is mindmappen. Het maken van een mindmap zorgt voor meer plezier en resultaat dan alle bovengenoemde methodes.

Mindmappen kan je voor veel verschillende doeleinden inzetten. Bij het maken van een planning, het gebruiken van en geheugensteun, het bevorderen van het creatief denken, het maken van presentaties of vergaderingen en het nemen van beslissingen. Kortom op alle leefgebieden is mindmappen inzetbaar.

De meeste aantekeningen die men leert maken is met woorden en soms wat cijfers, denk maar aan een notulen van de vergadering. De aantekeningen worden achter elkaar opgeschreven in lineair verband. Bij mindmappen is dit anders, je denkt hierbij multidimensionaal. Dit houdt in dat het visueel en grafisch vorm is gegeven. Het is aantrekkelijk voor het oog en het stimuleert het geheugen op creativiteit, leerprocessen en alle vormen van denken.

Ieder mens heeft twee hersenhelften. De rechter hersenhelft wordt gebruikt voor: ritme, ruimtelijk inzicht, volledigheid, voorstellingsvermogen, dagdromen, kleuren en dimensie. De linker hersenhelft: woorden, logica, getallen, volgorde, analyse en lijsten. Door het gebruik van mindmap worden veel verschillende functies van de hersenen geactiveerd. De twee hersenhelften leren samen te werken. Dus het ontvangen, onthouden, analyseren, uiten en controleren van de informatie worden gecombineerd. Deze vijf functies versterken elkaar. Hoe beter je informatie onthoudt hoe minder je hoeft te controleren.

De start van jouw mindmap

Je begint met een mindmap als volgt:

  1. Pak een zo groot mogelijk leeg vel papier en stiften in verschillende kleuren.
  2. Schrijf en teken in het midden jouw thema en omcirkel dit.
  3. Trek een lijn waar je het subthema op schrijft of tekent en omcirkel dit subthema.
  4. Vanuit het subthema teken je vertakkingen waaraan de specifieke informatie komt.
  5. Het is belangrijk om de mindmap helemaal naar jouw smaak te maken. Hoe is deze voor jou het meest duidelijk? Probeer het overzichtelijk te houden en gebruik kleuren, letters en tekeningen.

Onze hersenen reageren op beelden en kleuren, de aandacht wordt daar naartoe getrokken. Gebruik dus per tak: verschillende kleuren, afbeeldingen, codes en tekens. En gebruik alleen de woorden die noodzakelijk zijn, lidwoorden kun je weglaten. Hoe meer visueel de mindmap is, hoe aantrekkelijker het voor de hersenen is om de informatie te ordenen en te onthouden.

Vergroot je referentiekader

Een mindmap maken is niet alleen voor creatieve mensen weggelegd. Iedereen kan het! Wat je kan helpen om zo creatief mogelijk te zijn is het verbreden van je algemene beeld. Hierdoor wordt je associatief denken vergroot. Probeer dus zoveel mogelijk nieuwe recepten uit, ontdek voor jou nieuwe plekken op de wereld, ga eens enorm laat naar bed toe, doe ergens anders boodschappen of kijk een ander genre films. Hierdoor vergroot je je referentiekader en dus ook jouw manier van associatief denken. Dus doe eens gek en start een mindmap. Mindmappen verbetert het geheugen. De ervaring van de meeste mensen is dat wanneer ze eenmaal beginnen met woordassociaties het ene woord vanzelf leidt tot het andere. In een korte tijd heb je bijvoorbeeld je planning uitgewerkt en kan je het beter onthouden. Het levert je dus plezier en tijdwinst op. Wat niet betekent dat jouw eerste mindmap fantastisch is. Oefening baart kunst, zo leer je je eigen manier van mindmappen maken. Wat is voor jou een fijne mindmap?

Wil je meer weten over mindmappen?

Workshop mindmappen