Brainstormen en Mindmappen
Welke methode is handig als je jouw creatieve denkproces weer wilt geven? Je wilt nieuwe ideeën opdoen en deze in kaart brengen, gebruik je dan de brainstorm methode of de ga je mindmappen? Het internet staat bol met tips en methodes, maar welke methode gebruik je bij welk proces? Hierbij geef ik je de overeenkomsten en verschillen van de methodes brainstormen en mindmappen.
Van lineair naar kriskras
Op school hebben we geleerd om van linksboven naar rechtsonder te werken. In rechte lijnen en dat onder elkaar. Eigenlijk hoe dit artikel eruit ziet. Dat noemen ze lineair werken. In het dagelijks leven is dit erg handig, aangezien iedereen dit zo geleerd heeft en direct snapt. Echter kan deze methode je tegenstaan als je jouw creatief denkproces wilt stimuleren. Wanneer je lineair werkt, ga je ook lineair denken. Je hebt de neiging geen fouten te willen maken, je wil de bladzijde vullen en je denkt in woorden. Wanneer je het creatieve denkproces wilt stimuleren, is het raadzaam daadwerkelijk creatief actief te zijn. Zowel bij brainstormen als bij mindmappen maak je gebruik van verschillende materialen, kleuren en beelden.
Brainstormen in het kort
Brainstormen is een methode waarbij jouw thema of vraagstuk in het midden plaats. Alles wat er in je opkomt schrijf je om dat thema heen. Je trekt lijnen van je thema of vraagstuk naar alle ideeën die je hebt. Geen ingeving of idee is fout en je schrijft alles op. Het ene gekke idee kan een volgende goed idee oproepen. Je zet je associatievermogen in. In het woord brainstormen zit het woord storm, het kan dus chaotisch worden. Dit bevordert juist het krijgen van nieuwe ideeën en een creatieve sfeer. Een brainstormsessie heeft als doel het verkrijgen van nieuwe ideeën.
Mindmappen in het kort
Mindmappen is een methode waarbij je een planning, geheugensteun of notulen maakt. Het is ook op vele andere leefgebieden inzetbaar. Ook hier zet je jouw hoofdthema in het midden en je verbind de subthema’s met dit hoofdthema. De mindmap maak je helemaal naar jouw eigen inzicht en gedachtegang. Het woord mindmap verwijst naar de plattegrond die in jouw hoofd plaatsvindt. Door jouw associatievermogen krijg je vaak een andere mindmap dan iemand anders.Naast het gebruik van kleur, gebruik je ook afbeeldingen en tekeningen. Een mindmapsessie heeft als doel om meer overzicht te creëren en je creatieve denkproces te stimuleren.
Overeenkomsten brainmappen en mindstormen
- gebruik van kleur
- gebruik van associatievermogen
- gebruik van enkele woorden per idee of ingeving
- de vorm is overeenkomstig, ze lijken beide op een web
- vaak zijn beide methodes een klad versie van het eindresultaat
- veel deelnemers raken geïnspireerd van de ideeën van een ander
- meer plezier
Verschillen brainstormen en mindmappen
Mindmappen
- meer overzicht dan lineair werken
- meer resultaat dan lineair werken
- biedt de kans om mensen mee te nemen in jouw gedachtegang
- je begint een mindmap vaak individueel
- je maakt gebruikt van afbeeldingen en tekeningen
Brainstormen
- stimuleert het krijgen van nieuwe ideeën
- geen enkele ingeving is gek
- je werkt vaak vanuit 1 vraagstuk
- vaak vindt een brainstorm in groepen plaats
Probeer het uit!
Laat je inspireren door dit artikel en probeer uit welke methode het beste bij je past. Of het beste bij de situatie past.
Ieder mens heeft twee hersenhelften. Waarbij de linkerhersenhelft zorgt voor ons analytisch vermogen. Zorgt de rechterhersenhelft voor ons creatieve vermogen. Zet beide hersenhelften tegelijkertijd in voor een verbluffend creatief en logisch eindresultaat!
Mocht je nog vragen hebben, je mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen!