Beelddenken: beeldig of beeldend?
Heb je wel eens zo’n moment? Je zit een lange tijd in de auto, een eindeloze saaie weg en je luistert naar de radio. Op dat moment belt een luisteraar naar de radio en beantwoordt de vraag hoe zijn ochtendritueel eruit ziet. Als dat origineel is wint hij namelijk de prijsvraag. De man begint in geuren en kleuren te vertellen hoe zijn ochtenden eruit zien. Hij heeft een uitzonderlijk beroep en moet daardoor erg vroeg zijn bed uit. Als hij op de fiets zit naar zijn werk, dan komt meneer van alles tegen. Jij zit nog steeds in je auto op die lange saaie weg. Tegelijkertijd zit jij ook op de fiets, je hoort die fluitende vogeltjes, je voelt de wind door je haren gaan en je ruikt de geur van vers gemaaid gras. Kortom je maakt onbewust een beeld van wat je hoort op de radio. Beelddenken: beeldig of beeldend?
Beelddenken gaat verder dan alleen denken in beelden, de woorden visueel maken. Je gebruikt al je zintuigen, hierdoor kan met je gedachten teruggaan in een bepaalde tijd. Je voelt de emoties, je hoort de geluiden, je ruikt de appeltaart in de oven en je beleeft wat er gebeurt. Je hersenen baseren de beelden op de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, jouw verleden. En je hersenen creëren zelf een nieuwe beeld, hierbij wordt je instinct gevolgd. Beelddenken: beeldig of beeldend?
Beeld & Taal
Het onderscheid wat je in denken kan maken is in beelden en in taal. Iedereen heeft beide vormen van denken in zich. Je kunt dus de keuze maken wanneer je welke denkwijze inzet.
Taaldenkers zijn verbaal ingesteld, zij denken in woorden en letters. Deze verwerken zij net zo snel als dat zij praten en zij zijn auditief sterk. Daarnaast leren zij van vallen en opstaan en gaan stapje voor stapje verder. Zij gebruiken instructies om nieuwe vaardigheden te leren en zij werken vanuit een onderdeel naar een geheel toe.
Beelddenkers daarentegen zijn non-verbaal ingesteld, zij denken in plaatjes zonder woorden en gebeurtenissen. Het beeld groeit naarmate het denkproces wordt aangevuld met begrippen. Zij hebben het overzicht en werken vanuit een grootheid en zien soms details over het hoofd. Zij begrijpen de stof meteen of nog niet helemaal. Daarnaast ontwikkelen zij hun eigen methodes. Zij hebben een goed ruimtelijk inzicht.
Waar het voor de taaldenkers lastig is om het geheel te zien en te improviseren, is het voor de beelddenkers een uitdaging om hun beelden om te zetten naar taal en vergeten zij soms de details. Als je beelddenken toepast, dan zie een scala aan mogelijkheden voor je en ben je in staat om creatieve en originele oplossingen te bedenken. Is dat beeldig of beeldend?
Uitdagende blik
Beelddenken kan jou helpen als je voor een nieuwe uitdaging staat. Stel je voor, je gaat iets doen wat best spannend is. Je fluit als scheidsrechter voor het eerst een hockeywedstrijd. Wat jou kan ondersteunen zodat jij met een goed gevoel de wedstrijd in gaat, is dat jij vooraf visualiseert hoe de wedstrijd verloopt. Concreet betekent dit dat je een beeld vormt van de ideale situatie. Je trekt je sportkleding aan, je veters zitten goed vast, je fluit hangt om je nek, je weet de spelregels, je hebt er zin in, het weer is gunstig, je hoofd is leeg, je hebt geen stress, je schouders voelen los en je hebt lekker geslapen. Vervolgens stap je op het veld en alle spelers lijken opgewekt en ontspannen, zij zeggen zin te hebben in de wedstrijd. En ga zo maar verder. Door dit voor je te zien, ga jij met een positieve stemming naar de wedstrijd. Zo is de kans groter dat jij met een goed gevoel het veld op gaat, in plaats van te denken dat het spannend is en het kan mislukken. Natuurlijk zal de wedstrijd niet helemaal zo gaan zoals je dat gevisualiseerd hebt. Tegelijkertijd is jouw gemoedstoestand zo goed dat het haast niet meer anders dan fijn kan gaan!
Associatievermogen groeit
Het denken in beelden bevordert je creativiteit en je associatievermogen stijgt. Wat fijn dat iedereen opgroeit met beelddenken! Vandaag de dag zal het voor de ene persoon makkelijker toe te passen zijn, dan voor de ander. Doordat het onderwijs is gebaseerd op taaldenken, vergt het vast wat meer oefening om te denken in beelden. Laat je daar vooral niet door afschrikken. Want zeg nou zelf, een beeld zegt toch meer dan duizend woorden? Beelddenken: beeldig of beeldend?
Voorbeeld-beelddenkers zijn:
Salvador Dali
Albert Einstein