10 tips om je Creatief Denkproces te stimuleren

Als je net lekker op gang bent met creatief denken, kan het toch gebeuren dat je ineens een blokkade hebt. Je weet even niet meer hoe je verder moet en je denkt niet meer in mogelijkheden. Heel vervelend! Gelukkig geef ik je hierbij 10 tips om je creatief denkproces te stimuleren. Deze helpen je verder.

Tip 1: Stop met denken dat je nu niet creatief bent!

Door te benadrukken dat je op dit moment niet meer flexibel kunt denken, leg je jouw focus daarop. Alles wat je aandacht geeft wordt groter, dus ook het niet-creatief zijn.

Tip 2: Doe iets totaal anders!

Je bent al de hele ochtend bezig met nieuwe ideeën te bedenken en je merkt dat je vastloopt in je creatieve denkproces. Stop dan met waar je mee bezig bent en doe even wat anders. Maak een praatje met je collega, haal een kop koffie of pak een taak op die andere kwaliteiten van je vraagt.

Tip 3: Zet muziek op of verander de muziek die je op hebt staan!

Muziek beïnvloedt je gemoedstoestand. Door de variatie van je muziekkeuze kan het een variatie aan inzichten opleveren. Dit geldt ook voor het kijken naar televisieprogramma’s, door hier afwisseling in aan het brengen kan je ook op andere ideeën gebracht worden.

Tip 4: Gebruik andere methodes dan die je gewend bent te doen!

Ben jij geneigd om alle aantekeningen en ideeën met een blauwe balpen op gelinieerd papier te zetten? Ervaar eens hoe het is om een groot wit vel papier te pakken en met allerlei kleuren potlood je ingevingen weer te geven. Je zult zien dat deze manier van werken andere talenten vraagt.

Tip 5: Verplaats je naar een andere omgeving!

Zit je de hele ochtend al op je stoel op kantoor? Ga eens even lekker naar buiten in je pauze en loop een ander rondje dan je gewend bent te doen. Loop naar een andere etage om naar de wc te gaan. Bekijk je boekenkast eens goed. Door je in een andere ruimte te omgeven, wordt je geprikkeld. Dit levert meer creativiteit op.

Tip 6: Probeer zoveel mogelijk foute ideeën te bedenken!

We zijn vaak op zoek naar dat ene juiste idee. Probeer eens zoveel mogelijk foute ideeën te bedenken. Door na te gaan wat jij als fout bestempelt, ontdek je meteen wat jij goed zou vinden. Daarnaast merk je dat er meerdere goede ideeën zijn en dat je dus keuze te over hebt.

Tip 7: Creatief Denken is vooral Creatief Doen!

We zijn geneigd te verzanden in het denken. Creativiteit ervaar je vooral als je het doet. Dus denk niet alleen na over het probleem of vraagstuk, maar onderneem actie. Start met de zin als alles zou kunnen dan… Schrijf zoveel mogelijk ideeën op zonder je oordeel te vellen. Als ideeën symbool staan voor een gaspedaal en een oordeel vellen symbool staat voor een rempedaal, dan weet je dat als je de pedalen tegelijkertijd gebruikt dit niet goed werkt.

Tip 8: Gebruik de eigenschappen van voorwerpen!

Zijn naar jouw idee al je ingevingen op? Pak dan het eerste voorwerp op wat je ziet. Benoem de eigenschappen van dit voorwerp en pas dit toe op jouw onderwerp of probleem. Bijvoorbeeld: jouw probleem is ziekteverzuim binnen de organisatie en je voorwerp is een vulpen. Een eigenschap van een vulpen kan zijn dat je de inkt bij kan vullen. Wat hebben de medewerkers nodig om hun energie bij te vullen?

Tip 9: Maak een begin!

Het klinkt simpel en dat is het ook. Maak een begin om de simpele reden dat je ergens moet starten. Wat je als eerst noteert hoeft niet direct juist te zijn, het is de weg naar je einddoel. Stel dus niet te veel eisen aan jezelf voordat je überhaupt begonnen bent. Je kunt altijd nog meerdere versies maken.

Tip 10: Vraag anderen om hulp!

Vraag je naasten om hulp. Leg uit waar je mee bezig bent en dat je vastzit. Vraag concreet om input of een zetje in de goede richting. De ideeën van een ander kan zorgen voor nieuwe associaties bij jouw onderwerp.

Heb jij nog tips die jouw creatief denkproces stimuleren? Die jou helpen om het creatieve denkproces op gang te houden? Neem dan vrijblijvend contact op!

Wil je meer weten over creatief denken?

Workshop Creatief Denken